Yleismiehestä asiantuntijaksi

industry-lighting

Ollut varsin pitkä tauko kirjoittamisesta, edellinen teksti julkaistu melkein kaksi vuotta sitten. Tässä välissä on tapahtunut aika paljon.

Seitsemän vuotta tuli tehtyä töitä valaistuskomponenttien kanssa. Niitä tuli hypisteltyä kädessä, kuvattua, ostettua, markkinoitua ja myytyäkin. Tuli vedettyä läpi yksi ERP-projekti ja CRM:n käyttöönotto. Lisäksi työtehtäviä oli lukuisia muita, joita en lähde erittelemään. Loppuvaiheessa työnkuva oli enemmänkin monipuolinen yleismies, jolle kaadettiin kaikki mitä muille ei viitsitty. Se oli omalla tavallaan varsin opettavaista ja hienoa.

Menneen perkaus tulee vähän myöhässä, koska uuteen astuminen oli sen verran intensiivinen prosessi, että vasta nyt on ehtinyt miettiä asioita.

Siirtyminen komponenttien parista lopputuotteiden ja ennen kaikkea sen lopputuloksen, eli valaistuksen pariin, oli yllättävän helppoa. Kun aloitin kesällä 2019 SteraLuxin leivissä, ajattelin että menee pitkä aika kaiken uuden opetteluun. Vieras yritys, vieraat tuotteet ja vieras markkina.

Ala nyt oli tuttu noin niinkuin kokonaisuutena. Iso osa pohjoismaisista valaisinvalmistajista oli tuttuja, joko asiakkaina tai haluttuina asiakkaina. Teknologia tuotteiden takana oli tuttua, joten tuotteiden teknisten ominaisuuksien ymmärrys oli aika hyvällä tasolla.

Kului aikaa noin kaksi viikkoa kun huomasin, että osaamista ja ymmärrystä valaistuksesta oli kertynyt seisemän vuoden aikana enemmän kuin itse tajusin. Muutos ei siis ollutkaan hyppy tuntemattomaan, vaan itseasiassa aika tuttuun paikkaan.

Nyt puolitoista vuotta myöhemmin on helppo todeta, että päätös oli täysin oikea. Komponenteista valaistukseen on pitkä matka. Teknologia valaistuksen ympärillä mahdollistaa todella paljon asioita. Lediteknologia itsessään on niin pitkällä, että on mahdollista saavuttaa yli 70% energiansäästöjä perinteiseen valaistukseen verrattuna. Tästä huolimatta Suomi on täynnä loisteputkia ja purkauslamppuja.

Komponenttitoimittajalla on rajalliset vaikutusmahdollisuudet siihen, miten teknologiaa kaupallistetaan ja miten sillä helpotetaan loppukäyttäjien elämää. Tästä vastaavat valaisinvalmistajat. Onnekseni SteraLuxilla olen päässyt vaikuttamaan todella paljon siihen, mihin suuntaan tuotteita kehitetään. Vaikutusmahdollisuudet valaistukseen, alaan ja koko yhteiskuntaan ovat siis varsin suuret.

Olen puolentoista vuoden aikana päässyt keskustelemaan valaistuksesta asiakkaiden kanssa ja suunnittelemaan kokonaisuuksia todella monipuolisesti. Suurin osa keskusteluista on tullut käytyä teollisuudessa, jossa on käynnissä kovat hiilijalanjäljen pienennys -talkoot. Valaistus on loistava paikka aloittaa nuo talkoot. Kotimaisena valmistajana päästään hiilijalanjäljen pienentämisen lisäksi luomaan työtä Suomeen.

Suunnittelutyössä ja keskusteluissa asiakkaiden kanssa on kaikista konkreettisimmin tullut esiin yksi asia: valaistuksen suunnittelu ei ole toimisossa istumista ja ohjelmison käyttämistä. Se on ennen kaikkea asiakkaan toiminnan ymmärtämistä, kokonaisuuksien hahmottamista ja valaistuksen tuomien mahdollisuuksien ymmärtämistä.

Kuka tahansa voi avata ohjelmiston, syöttää tilan mitat, tavoitteena olevat valotasot ja painaa nappia. Ohjelmisto laskee kyllä valaisinmäärän vaikka automaattisesti. Se, että valaistuksesta saadaan hyvä, energiatehokas ja käyttökohteeseen sopiva, vaatii paljon muutakin.

Tällä hetkellä saan suunnitella yhdessä asiakkaiden kanssa valaistuksen juuri sellaiseksi kuin asiakas ja käyttökohde vaativat. Suunnitelmien jälkeen valaisimet päästään valmistamaan Suomessa. Joskus valmistus on nopeaa, joskus pitää ensin luoda uusi valaisin. Lopputuloksena asiakkaan hiilijalanjälki pienenee ja rahaa säästyy. Voiko olla mitään parempaa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.