Vertaisarvioiden ongelma

Cake

Vertaisarvioita pidetään suuressa arvossa. Eikä sinäänsä ihme. Jos olen esimerkiksi majoittumassa entuudestaan tuntemattomaan kaupunkiin, haluan luonnollisesti tietää mikä hotelli kannattaisi valita. Käytännössä ainoa tapa saada puolueetonta tietoa hotellista, on selata läpi verkon vertaisarviosivustoja.

Moni, erityisesti pienempi hotelli käyttää myös näitä vahvasti markkinoinnissaan. Olimme muutama vuosi sitten pienessä hotellissa Kroatiassa, jossa palvelu oli ensiluokkaista.

Hotellin omistaja kuskasi meidät lentokentältä hotellille ja lähtiessämme takaisin. Hän toisti arviolta 10 kertaa paluumatkan aikana, että arvostaisi todella paljon arviota Tripadvisorissa.

Tripadvisor oli heille kuulema kaikki kaikessa, sanoi suoraan että käytännössä heidän tuloksensa on suoraan verrattuna Tripadvisor arvosanaan. Tässä muuten hotellin sivu kyseisessä palvelussa. Suosittelen vahvasti.

Samoin kun hotellien, myös monen muun verkosta ostettavan tavaran ja palvelun menekkiin vertaisarviot vaikuttavat paljon.

Ostan jonkun verran kirjoja Amazonin kautta ja vilkaisen joka kerta kirjan saaman tähtiarvion. Olen tällä hetkellä hankkimassa uutta TV:tä ja kotiteatteria, käytännössä jätän huomiotta huonot arviot saaneet tuotteet.

Ongelmia

Vertaisarvioihin liittyy myös iso ongelma. Mitä jos kaikki muut ovat väärässä?

Kun vertaillaan asioita, joiden arvostus on hyvin vahvasti sidoksissa henkilöiden mieltymykseen, ei vertaisarvioista ole välttämättä iloa.

Käyn silloin tällöin syömässä lounasta työpaikkani lähellä olevassa ravintolassa. Lounaan hintaan kuuluu, yleensä erinomainen, jälkiruoka. Joskus vaihtoehtoja on jopa kaksi.

Muutama viikko sitten, istuin syömässä kun kuulin poikkeuksellisen paljon kehuja toiselle jälkiruokavaihtoehdolle. Päätin kuulemani perusteella valikoida tämän jälkiruuan itsekin.

Kyseessä oli suklaakakku, joka on omasta mielestäni lähtökohtaisesti hyvää. Ainoa asia, joka suklaakakun voi pilata, on kuivuus.

Noh, kuvailisin tuota kyseistä kakku ensisijaisesti kuivaksi. Eli oman kriteeristöni mukaan kakku ei ollut hyvää, itseasiassa kaukana siitä.

Luonnollisesti nämä kuulemani vertaisarviot kakusta olivat sellaisilta ihmisiltä, jotka pitivät erilaisesta kakusta. Tai sitten he kehuivat vaan kohteliaisuuttaan.

Mikäli haluat luottaa vertaisarvioihin myös sellaisissa tuotteissa, joissa mieltymyksesi vaikuttaa olennaisesti palvelun tai tuotteen laatuun, kannattaa valikoida vertaisryhmä tarkkaan.

Yksittäinen lounaalla syöty suklaakakku ei kaada maata, mutta jos olet esim. tilaamassa tarjoiltavia juhliin, voi se kuiva kakkukin pilata päivän.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.