Valmennuspäällikön päiväkirja, osa 1

APU Valmennuspäällikkö

Teksti julkaistu alunperin Auran Palokunnan Urhelijoiden verkkosivuilla.

Kun minua pyydettiin kesällä Auran Palokunnan Urheilijoiden valmennuspäälliköksi, oli seuran visio selvä: Toiminnan laatua pitäisi saada nostettua.

Olen toiminut tehtävässäni osittain elokuun alusta asti. Aikaa on syksyllä ollut käytössä vähän, mutta olen sen käyttänyt tuo tavoite mielessäni. Nyt marraskuun alusta pääsin aloittamaan seurassa täysipainoisesti ja mielestäni on aika kertoa missä mennään.

Asenneilmapiiri

Olen ihmetellyt aina sellaista asennetta, jonka mukaan pienellä paikkakunnalla tapahtuvan toiminnan pitäisi olla jotenkin huonoa. Ei paikkakunnan koolla ole mitään merkitystä toiminnan laatuun tai ainakaan siihen mitä se voi olla.

Toinen kummallinen vastaan tullut ajatusmalli on se, mitä laatu tarkoittaa. Ihmisillä tuntuu olevan sellainen mielikuva, että laadukas toiminta tarkoittaa väkisin puristamista, hampaiden kiristelyä ja vakavuutta.

Laadukkaalla toiminnalla ja edellämainitulla mielikuvalla ei ole mitään tekemistä keskenään. Ainakaan Aurassa.

Laadukas toiminta APU:ssa

Laadukas toiminta Auran Palokunnan Urheilijoissa tarkoittaa seuraavia asioita:

  • Jalkapallo on hauskaa

Jalkapallon pelaaminen pitää olla ensisijaisesti hauskaa. Hauskuus tarkoittaa jokaiselle lapselle eri asiaa. Jollekin hauskuus voi tarkoittaa kavereita, toiselle kehittymistä ja itsensä ylittämistä.

Meidän täytyy pystyä tunnistamaan nämä erilaiset tavoitteet ja pitämään huolta siitä, että harrastaminen APU:ssa on jokaiselle omalla tavallaan hauskaa.

  • Toimintaa tarjotaan kaikille

Emme sulje ketään toiminnan ulkopuolelle. Tällä hetkellä tarjoamme jo perinteisen toiminnan lisäksi naisten kuntofutista sekä erityisryhmäfutista.

Lisäksi harrastuksen kustannukset pyritään pitämään matalalla, jotta ketään ei suljettaisi ulkopuolelle taloudellisten syiden takia.

Auran Palokunnan Urheilijat ei ole alueen halvin seura, mutta halvimmasta päästä.

Seura pyrkii pitämään kustannukset matalina tukemalla joukkueita seuran saamista tuloista. Muun muassa bingon tuotoista menee iso osa joukkueiden tukemiseen. Samoin Jymy Cupin tuotosta käytetään osa joukkueiden toiminnan tukemiseen.

Joillekin kustannukset voivat olla kaikesta huolimatta liian korkeat. Näitä perheitä varten pyrimme löytämään keinon päästä harrastukseen mukaan kaikesta huolimatta.

Ilmaista toiminnasta ei koskaan tule, mutta laadukasta toimintaa on mahdollista tarjota myös pienillä kustannuksilla.

  • Kaikki saavat harrastaa omalla tasollaan

Emme voi vaatia kaikkia lapsia tähtäämään huipulle, mutta emme voi myöskään kieltää ketään tavoittelemasta huippupelaajan uraa.

Jokaisen lapsen pitää saada harrastaa jalkapalloa sillä tavalla kuin haluaa. Jos joku haluaa harrastaa kerran viikossa, niin se hänelle suotakoot. Tämä ei kuitenkaan saa olla pois keneltäkään enemmän toimintaa haluavalta.

On tärkeää, että jokainen lapsi saa oman harjoituksia ja pelejä omalla tasollaan. Samalla on tärkeä pystyä toimimaan tasapuolisesti kaikkia harrastajia kohtaan.

Niille, jotka kaipaavat ja tarvitsevat lisäharjoitusta, pyritään tätä järjestämään. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa esimerkiksi taitokoulutoimintaa ja maalivahtivalmennusta.

Mikäli seuran tarjoama ylimääräinen toiminta ei jollekin riitä, kuuluu laadukkaasti toimivan seuran etsiä pelaajalle uusia haasteita ja parempaa ympäristöä kehittyä.

Tavoitteena on kuitenkin saada toiminta niin hyvälle tasolle, että jokainen saa harrastaa mahdollisimman pitkään lähellä kotia.

  • Valmennus on osaavaa ja johdonmukaista

Riippumatta motivaatiosta ja tavoitteista, valmennuksen pitää olla laadukasta. Valmentajien osaamisen kehittäminen onkin tärkein tehtäväni.

Tarjoamme jokaiselle valmentajalle koulutusta, jotta motivoituneilla valmentajilla on mahdollisuus kehittää osaamistaan.

Vaikka valmentajat toimivat nyt jo hyvin, on tärkeää että toimintaan saadaan yhtenäinen linja.

Selkeä linja antaa valmentajille tukea omaan päivittäiseen toimintaansa ja helpottaa harjoitusten ja toiminnan suunnittelua.

Missä mennään nyt

Olen syksyn aikana tavannut jokaisen ikäluokan valmennuksen ja keskustellut toiminnasta ja tavoitteista heidän kanssaan. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että meillä on tällä hetkellä toiminnan kehittämisestä kiinnostuneita valmentajia.

Ensimmäinen versio seuran valmennuslinjasta on valmentajille jo julkaistu. Kun se saadaan valmiimpaan muotoon, tullaan tuo linja julkaisemaan kokonaisuudessaan myös seuran verkkosivuilla. Tämän aikataulusta en osaa sanoa, mutta kokonaan valmiiksi se ei missään vaiheessa tulekaan.

Seura osallistui tyttöfutiksen osalta Osoitteena Futis kehityshankkeeseen kuluvana vuonna. Nyt myös poikajoukkueiden osalta tuo kehityssuunnitelma on tehty ja se esitellään valmentajille vielä marraskuun aikana.

Tällä hetkellä prioriteettilistani kärjessä on uusien ikäluokkien toiminnan aloittamisen organisointi. Liian moni jalkapallokouluun osallistunut lapsi jää pois seuran toiminnasta. Tarkoituksen on luoda matalamman kynnyksen toimintaa, jonka puitteissa pienet lapset pääsevät tutustumaan jalkapalloon.

Tavoitteena on saada jotain julkaistua tähän liittyen vielä tämän vuoden puolella.

Toni Kulikoff

Auran Palokunnan Urheilijat

Valmennuspäällikkö

Kuva: Hanna Kankare Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.