En varsinaisesti pitänyt koskaan koulussa kirjoittamisesta. Olin siinä ihan hyvä, mutta en silti pitänyt.
Fiktion kirjoittaminen oli ihan kivaa, mutta mikä tahansa aineistosta kirjoittaminen oli suurta tuskaa. Olin toki siinäkin ihan kohtalainen.
Ongelma on siinä, että “hyvällä” kouluesseellä ei ole juuri mitään tekemistä oikeasti hyvän tekstin kanssa. Tai ainakin 10 vuotta sitten oli näin.
Eikä tarkoituskaan ole opettaa oppilaita kirjoittamaan. Vaan tarkoitus on opettaa kirjoittamaan kieliopillisesti puhdasta suomea.
Koulussa, hyvä teksti oli kieliopillisesti puhdas ja kappaleet olivat riittävän pitkiä sekä noudattivat tiettyä kaavaa. Samoin koko teksti noudatti tiettyä ennalta määriteltyä kaavaa.
Luonnollisesti tällainen teksti on helppo arvostella. Arvostelijalla on joku kaava, jonka mukaan arvosana annetaan. Arvio on mahdollisimman objektiivinen.
Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että kirjoittaminen tällä tyylillä ei ole kenestäkään kivaa. Tai ainakaan suurimmasta osasta. Eikä tämä tapa tee kenestäkään hyvää kirjoittajaa.
Pidän itseäni vähintäänkin kohtalaisena kirjoittajana. En siksi, että kirjoitukseni olisivat kielellisesti säkenöivää proosaa, jotka saavat suomen kielen kantaisät pyörimään haudoissaan. Vaan koska saan tekstiä tuotettua. Ja iso osa tekstistä saavuttaa tavoitteensa: lukijat jaksavat loppuun asti.
Joukkoon mahtuu tietenkin paljon keskinkertaisuutta ja huonojakin kirjoituksia, mutta siitä huolimatta tekstiä tulee.
Tekstin tuottaminen on yksi tärkeimmistä taidoista työmarkkinoilla. Erityisesti myynnin ja markkinoinin positioissa, mutta myös muissa asiantuntijatehtävissä.
Tässä omat keinoni tekstin tuottamiseen:
Kirjoita säännöllisesti
Kirjoitan töissä paljon. Joka päivä vähintään sähköposteja, mutta useimmiten myös jotain muuta. Tärkeintä on, että kirjoitan joka päivä jotain. Tekstityyppejä on useita, mutta sillä ei ole niin väliä. Sähköposteja, markkinointimateriaalia, blogikirjoituksia, muistiinpanoja, ohjeistuksia, mitä vaan. Jokainen teksti on kuitenkin teksti, joka vaatii kirjoittamista ja ajattelua.
Vapaata tekstiä pyrin kirjoittamaan joka viikonloppu. Tavoitteeni on saada yksi teksti julkaistua tällä sivustolla joka lauantai. Eilen ei ollut aikaa, joten tuo siirtyi sunnuntaille.
Varaa aikaa kirjoittamiselle
Varaan kalenterista aikaa aina kun pitää kirjoittaa. Myös sähköposteille. Näin saan käytettyä varmasti riittävän pitkän ajan kirjoittamiseen ja keskittymiseni on täysin tekstin tuottamisessa. Jokainen kirjoitusprojekti, oli se sitten sähköposti tai blogikirjoitus, vaatii kuitenkin näppäimistön hakkaamisen lisäksi ajatustyötä.
Ajatustyö on mahdotonta, jos sille ei ole aikaa. Samoin kirjoittaminen.
Suunnittele
On helpompi kirjoittaa, jos tietää mistä ja mitä kirjoittaa. Suunnitelman laajuus riippuu luonnollisesti tuotettavasta tekstistä. Sähköposteihin riittää hieman lyhyempi pohdinta, kun taas markkinointikampanjoihin ja blogiteksteihin suunnitelmaa pitää tehdä vähän pidempään.
En kuitenkaan yliammu suunnitelmien kanssa. Yleensä blogitekstin suunnitelmaksi riittää, että on työotsikko ja muutama ranskalainen viiva.
Valmis suunnitelma auttaa myös välttämään valkoisen paperin kammoa. Sellaistahan ei voi tulla, jos paperilla on jo tekstiä.
Kirjoita
Kirjoita teksti yhdeltä istumalta. Älä mieti tai editoi, vaan kirjoita. Tärkeintä on saada tekstiä ruudulle. Muokkaus on helppoa jälkikäteen.
Jos teksti on niin pitkä, että yhdeltä istumalta kirjoittaminen ei ole mahdollista, jaa se osiin ja kirjoita osa kerrallaan.
Ei ensimmäisen version laadulla ole mitään versiota, se ei ole julkaistavaksi. Se, kuinka monta versiota tarvitset, riippuu tekstin tyypistä. Sähköpostin kirjoittamisessa ensimmäinen versio voi riittää. Blogiteksti saattaa vaatia kolme tai neljä versiota, riippuu aiheesta.
Pyri kirjoittamaan niin, että lukija jaksaa loppuun asti. Se on tärkeintä, kaikki muu tulee sen jälkeen. Jos lukija ei jaksa lukea tekstiä loppuun, on kaikki muu yhdentekevää.
Julkaise
Selvästi vaikein vaihe. Koskee erityisesti pidempiä tekstejä. Itse en yleensä tee kuin toisen version ja julkaisen sen.
Jos et koskaan julkaise tekstejäsi, et saa palautetta etkä kokemusta. Palaute ja kokemus ovat ne, jotka kehittävät.
Vain julkaisemalla paljon tekstiä, voit saada aikaan timantteja. Kukaan ei onnistu aina, mitä vähemmän julkaiset, sitä epätodennäköisempää on saada aikaan suuri määrä laadukasta tekstiä.
Nykyään jokaisen on helppo julkaista, joten se ei ole enää tekosyy. Julkaisu alusta, paikka ja aika riippuu tietenkin sisällöstä. Näiden pohtiminen on kuitenkin jo toisen tekstin paikka.
Hyvä “käsikirja” kirjoittamiseen on esimerkiksi Ann Handleyn “Everybody Writes”.