Facebook ohitti viime vuonna Googlen suurimpana uutisten lähteenä verkossa. Olkoonkin että lähes 80% kaikesta liikenteestä uutissivuistoille tulee Googlen tai Facebookin kautta. Kun siihen lisää sen tosiasian, että sanomalehtien levikit ja sitä kautta tuotot ovat laskeneet jo pitkään, on Facebook maailman suurin uutissivusto.
Tämä on pelottavaa. Facebook, toki myös suurin osa internetin muista käytetyimmistä palveluista, on puolueellinen. Ei perinteisellä tavalla. Ei Facebookilla ole mitään omaa agendaa, mitä se ajaa. Facebook haluaa miellyttää käyttäjää, kuten Googlekin.
Molemmat palvelut luovat käyttäjilleen kuplan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näet pääasiassa sisältöä, josta pidät. Tai josta algoritmi olettaa sinun pitävän. Vastakkaiset mielipiteet piilotetaan, koska ne eivät miellytä käyttäjää.
Ihmismieli pyrkii löytämään faktatietoa, jolla saa tukea omille ajatuksilleen, joten Facebook ja Google tukevat näitä pyrkimyksiä.
Tämä avaa mahdollisuuden valeuutisille. New York Times teki erinomaisen jutun, jossa purettiin valeuutisen anatomia. Jotkut valeuutiset tehdään tarkoituksella, mutta valeuutisia saattaa syntyä täysin vahingossa, kuten linkkaamassani artikkelissa avataan.
Toki valeuutisia oli olemassa jo ihan perinteisissä lehdissä, ennen Facebookin perustamista. Vuosina 2001-2003 New York Timesissa julkaistiin juttuja, jossa kerrottiin Irakin pystyvän ja haluavan valmistaa joukkotuhoaseita. Jutut olivat valeuutisia, mutta vaikuttivat merkittävästi Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan.
Kun tähän kaikkeen lisää sen, että ihmisillä on äärimmäisen huono lähdekritiikki, leviävät äärimielipiteet ja niihin liittyvät valeuutiset todella nopeasti. Tässä erinomainen video, jossa prosessi on havainnollistettu. Suomessahan tästä toiminnasta vastasi muun muassa MV-lehti.
Facebookin pitäisi näyttää ihmisille myös vastakkaisia mielipiteitä. Toki ymmärrän, että se ei välttämättä ole taloudellisessa mielessä kannattavaa. Joku saattaa pahoittaa mielensä, kun Facebook näyttää kritiikkiä käyttäjän mielipiteitä kohtaan. Tämä saattaisi karkottaa käyttäjiä.
Ymmärrän sen, että ei kaikkia kiinnosta lähdekritiikki. Kuten totesin jo aiemmin, ihmismieli toimii niin, että etsitään omaa mielipidettä tukevia uutisia. Jos niitä tukevia uutisia ei löytyisi Facebookista, niin sitten niitä etsitään muualta. Tämä olisi huono asia Facebookin kannalta.
Facebookin ja muiden palveluiden, kannattaisi kuitenkin ottaa huomioon myös niin sanotusti valistuneempi käyttäjäkuntansa. Heille voisi tarjota mahdollisuutta nähdä täysin vastakkaiset mielipiteet. Toisin sanottuna käyttäjille pitäisi tarjota edes mahdollisuus nähdä muitakin kuin oman kuplan sisäpuolisia mielipiteitä.
Lähdekritiikin opettaminen pitäisi kuulua jokaisen vanhemman kasvatustehtäviin. Ainakin silloin kun itse olin koulussa, sitä sivuttiin vain ohimennen. Toivottavasti siihen panostetaan nykyään hieman enemmän.
On vaarallista kun ihmisiä on niin helppo johtaa harhaan. Itsekin huomaan joskus astuneeni miinaan. Nykyään pitäisi olla helppo selvittää, onko joku juttu totta. Se vaatii aikaa, kiinnostusta ja hieman omaa ajattelua. Tuntuu että mitään niistä ei nykypäivän informaatioähkyssä ole, ainakaan suurimmalla osalla ihmisistä.
Se on johtanut siihen, että mielipiteitä ja sitä kautta päätöksentekoa voidaan ohjata täysin puolueellisilla ja keksityillä uutisilla.