Pään tyhjennys

holiday

Kuulun itse siihen ihmistyyppiin, jonka on pakko saada muutama pään tyhjennys vuodessa. En tarkoita että minun pitää ryypätä aamu viiteen, vaikka sekin on joskus ihan piristävää. Itselleni pään tyhjennys tarkoittaa sitä, että saa muutaman viikon loman. Mitä pidempi, sitä parempi.

En tarvitse lomaa siksi, että en pitäisi arjesta. Tarvitsen loman siksi, että pääni toimii arjessa todella intensiivisesti. Se on raskasta. Pää prosessoi koko ajan jotain, vaikka näyttäisikin siltä, että en tee mitään.

Lomalla tärkeintä on se, että pääsee virikkeettömään tilaan tai ainakin sellaiseen tilaan että virikkeet eroavat täysin arjen virikkeistä.

Pyrin järjestämään työni ja muun arkeni siten että pystyn pitämään vähintään neljän viikon kesäloman ja parin viikon loman jouluna. Näin pystyn käyttämään jäljelle jäävän vuoden huomattavasti tehokkaammin.

En välttämättä tarvitse matkaa rentoutuakseni, kuten sanoin en vihaa arkeani, joten sitä ei sinänsä tarvitset päästä karkuun. Toki matkalle lähteminen on helpoin tapa vaihtaa virikkeitä, kun koko ympäristö muuttuu.

Aiemmin käytin lomani siihen, että en tehnyt oikeastaan mitään. Saatoin istua sohvalla ja katsoa telkkaria tai pelata pleikkaria. Kun muutimme omakotitaloon, on lomiin tullut luonnollisesti uusia puuhia, kuten talon huoltoa ja esim. polttopuiden hakkaamista.

Jos luen lomallani, luen pelkästään fiktiota. Kesälomallani luin erinomaisen Neal Stephensonin romaanin “Seveneves” ja nyt joululomalla tuli luettua Ernest Clinen “Ready Player One“. Molemmat erinomaisia romaaneja ja ennen kaikkea sellaisia, jotka tarjosivat virikkeitä oman arkeni ulkopuolelta.

Lisäksi lomalla tulee käytettyä aikaa paljon enemmän myös ulkoiluun, koska arkena siihen ei ole niin paljon aikaa. Luonnosta saa myös paljon virikkeitä, joilla ei ole mitään tekemistä normaalin kiireisen arjen kanssa.

Tänään päättyy tämän talven lomani ja voi tyytyväisenä todeta että pään tyhjennys toimi jälleen. Avasin koneeni aamulla ja koin ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen jonkinlaisen valkoisen paperin kammon. Tai en varsinaisesti kammoa, mutta tyhjä sivu oli pitkään tyhjänä ja jouduin hieman miettimään mistä kirjoittaisin.

Itseäni arkeen palaaminen ei ahdista, toisin kuin joitain ihmisiä. Se ei ahdista siksi, että en sitä arkea vihaa. Mutta myöskään siksi, että tiedän olevani jälleen riittävän energinen. En ole lomallani nukkunut varmasti yhtään sen enempää kuin arkena, mutta pääni ei ole joutunut yhtä koville.

Jokaisen ihmisen pitäisi säännöllisesti antaa oman päänsä levätä ja sitä kautta antaa sen tyhjentyä. Tyhjällä päällä on kummallisen mukava lähteä loman jälkeen arkeen.

2 thoughts on “Pään tyhjennys”

  1. Pingback: Miten saan ajatukseni ulost päästäni |

  2. Pingback: Miten saan ajatukseni ulos päästäni |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.