Miten saan ajatukseni ulos päästäni

calendar

Olen yrittänyt opetella erilaisia tekniikoita pääni tyhjennykseen. Riittävän säännöllinen tyhjennys on ainakin itselleni välttämätöntä, koska ajatukset katoavat ellei niitä saa välillä pois päästä.

Tarkoitan nyt sellaista tyhjennystä, jossa saadaan kaikki siellä olevat ajatukset ulos, jotta tilalle mahtuu lisää tavaraa. Siihen toisenlaiseen tyhjennykseen minulla on toiset keinot.

Omat metodini on seuraava:

1.  Kirjoitan kaiken ylös

Pyrin kirjoittamaan kaikki ajatukseni ylös. Erityisesti sellaiset, joista saattaa olla minulle iloa tulevaisuudessa. Harrastan myös paljon listoja, vaikka en varsinaisesti mitään todo-listaa pidäkään.

Käytän työkaluna Evernotea. Omassa Evernotessani on satoja muistiinpanoja. Omat muistiinpanoni on jaettu aiheiden mukaan muistikirjoihin sekä suurin osa tägätty siten, että löydän ne oikealla hetkellä.

Ilman Evernotea elämä olisi täyttä kaaosta.

2. Organisoin muistiinpanoni säännöllisesti

Käytän joka aamu pienen hetken muistiinpanojeni organisoimiseen. Tähtään siihen että Evernoten oletusmuistikirjani olisi tyhjä.

Käytännössä organisointi tarkoittaa kahta asiaa:

  1. Muistiinpanojen tägääminen ja siirtäminen oikeaan kansioon
  2. Toimenpiteitä vaativien muistiinpanojen siirtäminen kalenteriin

Olen lähtökohtaisesti kalenterini orja. Jos jotain ei ole kalenterissa, sitä ei ole olemassa.

Tärkein asia säännöllisessä muistiinpanojen organisoinnissa on se, että kaikki toimenpiteitä vaativat asiat tulee tehtyä. On todella helppoa kirjoittaa asioita ylös ja sitten unohtaa ne.

Kaikkea ei kuitenkaan voi tai kannata tehdä heti. Osa muistikirjoihin kertyvistä asioista on vain tarkoitettu herättämään ajatuksia joskus myöhemmin. Nekin on tärkeää kirjata ylös ja arkistoida niin, että ne löytyy oikealla hetkellä.

3. Tyhjennän pääni säännöllisesti kunnolla

Päivittäisten asioiden lisääminen muistiinpanoihin on helppoa. Kunhan kirjoittaa ylös.

Pitkään päässä hautuvat ajatukset ovat paljon vaikeampia ylös kirjattavia. Ainakin itse huomaan usein pohtivani monimutkaisiakin asioita päässäni viikkotolkulla, kunnes asiat hautautuvat.

Iso osa asioita on kuitenkin tärkeitä ja ne pitää saada jotenkin kaivettua takaisin unholasta.

Käytän tähän listaa, jossa on kategorisoitu ns. kaikki mahdollinen. Listaan on jaoteltu työ, koti ja henkilökohtaiset asia ja näiden alla on vielä omat kategoriansa, kuten talous, uudet ideat yms.

Käytän aikaa puolesta tunnista tuntiin parin kuukauden välein ja käyn ajatuksella listan läpi. Prosessi menee niin, että luen listasta sanan mielessäni ja kirjoitan muistiin kaiken mitä mieleen tulee.

Tämän tyhjennyksen jälkeen käyn muistiinpanoni läpi ja toimin kuten muidenkin muistiinpanojen kanssa. Osa menee kalenteriin ja osa tägätään muistikirjoihini odottamaan sopivampaa ajankohtaa.

Tyhjennyksen jälkeen mieli on yllättävän virkeä ja huomaan ajatukseni kulkevan paljon paremmin. Se voi myös olla, että vain tunnen olevani virkeämpi, mutta tässä kohtaa lumelääke kelpaa vallan mainiosti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.