Mielipiteen ilmaiseminen netissä

fight

Vuosia vanha YLE:n “Ihmisten puolue”-sarjan sketsi osui aikanaan naulan kantaan nettikeskustelusta. Anonyymina foorumeilla kirjoittelu on ollut sketsin mukaista oikeastaan niin pitkään kuin keskustelufoorumeja on ollut olemassa. Huolestuttavaa sen sijaan on, että nykyään ihmiset keskustelevat samalla tavalla ihan omalla nimellään ja naamallaan sosiaalisessa mediassa.

Hyvänä esimerkkinä oman kotikyläni Facebook-ryhmä, johon kuulun lähinnä sitä varten että kuulisin mikäli kylällä tapahtuu jotain merkittävää. Ryhmässä keskusteltiin viime talvena koirien pitämisestä ulkona kovilla pakkasilla.

Joku oli nähnyt jossain teollisuusalueella koiran aitauksessa, joka näytti kirjoittajan mielestä surkealta ja epäilynä oli, että koira ei sovellu olemaan tarhakoirana kovilla pakkasilla. Keskustelussa oli asiallisiakin kommentteja, mutta suurin osa oli aivan käsittämätöntä huutelua.

Vaikka keskustelussa todettiin pariinkin otteeseen eläinsuojelunviranomaisten käyneen tarkastamassa koiran olosuhteet ja puuttuneet niihin seikkoihin, joihin puututtava oli, niin sehän ei kaikille riittänyt. Keskustelussa haukuttiin koiran omistaja, kuten myös suuri osa kanssakeskustelijoista ja taisi mukana vilahtaa maahanmuuttajatkin, kun omistaja sattui oleman ulkomaista alkuperää.

Jokaiselle keskustelijalle oli tärkeintä olla oikeassa. Asialliset keskustelijat kaikkosivat muutaman kommentin jälkeen, kun totesivat kiistelyn olevan turhaa.

Vanha kansanviisaus kuitenkin on: “Arguing on the internet is like running in the Special Olympics, even if you win, you are still retarded”.

Faktahan on se, että jokaisella on oikeus mielipiteeseensä ja suomalainen sananvapaus sen ilmaisemisen myös jokaiselle sallii.

Olisi hyvä kuitenkin muistaa, että internetissä ei kannata sanoa mitään mitä ei sanoisi esimerkiksi suorassa TV-lähetyksessä tai edes kasvotusten käydyssä kahden keskeisessä keskustelussa.

Siitä huolimatta, että jokaisella on oikeus ilmaista oma mielipiteensä, pitää kuitenkin noudattaa Suomen lakeja. Lisäksi hyviä käytöstapoja pitäisi noudattaa.

Oman kyläni ryhmän koirakeskustelu oli sivustalukijalle viihdettä, mutta keskustelun seurauksena oli ilmeisesti ainakin yksi rikosilmoitus kunnianloukkauksesta. Voi olla että niitä oli useampia, itse löysin ainakin useita tunnusmerkit täyttäneitä kannanottoja.

Harva ihminen nimittelisi ministeriä kasvotusten edes idiootiksi, mutta Facebookissa omalla nimellään suuri osa ihmisistä on valmis nimittelemään ketä tahansa millä tahansa termillä.

Ehkä tämäkin kaikki johtuu siitä, että nykyisistä verkon käyttäjistä iso osa on kasvanut ajassa, jossa internetiä ei ole ollut olemassa. Voisi kuitenkin kuvitella, että tämän väki käyttäytyisi internetissä siksi samalla tavalla kuin he käyttäytyvät torilla.

Sen sijaan käytös muistuttaa enemmän kesäviikonloppuista äijien mökkisaunaa, jossa muutaman oluen jälkeen kunniansa saavat kuulla, hallitus, vaimo, lapset, naapuri, maahanmuuttajat sekä paikallinen urheiluseura. Faktoilla ei yleensä ole väliä, vaan argumentointi tapahtuu omilla mielipiteillä ja kuulopuheilla.

Erona mökkisaunalla ja internetillä vain on se, että mökkisaunassa puhutut asiat jäävät mökkisaunaan, internetissä sanotut asiat puolestaan eivät katoa mihinkään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.