Kuinka paljon ruuan verkkokauppa säästää rahaa vuodessa?

open

Yksi tuskaisimmista ja aikaavievimmistä arkiaskareista on ruokakaupassa käynti. Otettiin viime keväänä, vajaa vuosi sitten viikottaiseen käyttöön Prisman Kauppakassi-palvelu ja tein nyt hieman yhteenvetoa ensimmäisestä vuodesta. 

Ennen laskelmia tässä demografiset taustatiedot:

  • 2 keskituloista noin 30-vuotiasta aikuista
  • 1 taapero
  • 2 koiraa
  • valmistamme noin 95% kaikesta ruuasta itse, eli emme käy juuri lounailla tai syö valmisruokaa
  • asumme omakotitalossa
  • emme tupakoi
  • meillä ei ole mitään ruokarajoitteita
  • emme yleensä tuijota ruuan hintaa, vaan maku on ensisijainen ja hinta tulee vasta toisena
dairy
Ruuan verkkokauppa on mullistanut ainakin meidän perheemme kaupassakäynnin.
Photo by NeONBRAND on Unsplash

Plussat laskelmineen

Kun aloin tekemään yhteenvetoa, petyin että Kauppakassin verkkosovelluksesta (foodie) ei saa ladattuna dataa ulos. Tai sitten se on piilotettu niin hyvin, etten sitä löytänyt.

Noh, tietojen kopioiminen manuaalisesti kesti 10 minuuttia. Laskin tuolla keskiostokset ja kuukausittaisen keskiarvon ja vertasin sitä aiempaan vuonna 2017 tekemääni vertailuun. Tuossa vertailussa oli otettu huomioon vain ns. “pääkäynti” eli se johon menee eniten rahaa. Viikon aikana teemme yleensä pienemmän käynnin lähikauppaan. Tämä ei ole muuttunut joten sitä ei huomioida.

Tässä numerot kaikessa yksinkertaisuudessaan: 

20172018-19
(Kauppakassi)
Ero
Keskiarvo/ostos120 €88 €26.67%
Keskiarvo/kk500 € 330 €34.00%

Nämä numerot eivät ole vertailukelpoisia, koska emme ole käyttäneet Kauppakassia joka viikko. Joskus emme ehdi noutamaan ja toisinaan noudot ovat olleet täynnä kun on tilauksen tekeminen jäänyt viimetinkaan.

Tässä käsin muokatut luvut seuraavilla oletuksilla: Olemme käyttäneet kauppakassia 3.1 kertaa kukaudessa, eli olemme keskimäärin käyneet kerran “perinteisesti” kaupassa. Joten jos oletetaan että tuo ostoskerta on ollut keskimäärin 120€ arvoinen. Käytin samaa määrää ostoskertoja kun tuossa 2017 lasketussa summassa, eli 4.17 kauppakäyntiä/kk.

Luvut näyttävät tältä:

20172018-19Ero
Keskiarvo/ostos1209620.00%
Keskiarvo/kk50039920.20%

Pidän tuota nyt varsin vertailukelpoisena. Ero on siis varsin merkittävä. Euroina ero on noin 1200€/vuosi.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Verkkokaupan käyttäminen säästää aikaa aivan älyttömästi.

Kaksi edellistä perinteistä kaupassa käyntiä tuolla viikon isomalla kauppareissulla on vienyt noin tunnin. Hieman vähemmän jos kaupassakävijöitä on kaksi.

Vastaavasti tilauksen tekeminen Foodie-appilla kestää maksimissaan noin 15 minuuttia. Nyt kun lähes vuoden käytön jälkeen kauppalistapohjamme on vakiintunut. Itse kauppakassin nouto kestää pari minuuttia, pahimmillaan (joulun aikaan) taisin jonotella 15 minuuttia kun Prismalla oli laitteet nurin.

Eli ajansäästöä tuosta tulee helposti sen 3 tuntia/kuukausi. Jos lasketaan oman ajan arvoksi mielestäni kohtuullinen 30€/h, on kuukausittainen säästö 90€. Vuositasolla 1080€.

Alla laskelmat, jossa laskettu että yhteen Kauppakassilla tehtyyn ostokseen menee aikaa 20 minuuttia (15min tilaamiseen ja 5min noutoon). Perinteisen kaupakäynnin kestoksi on laskettu tunti. En ole ottanut huomioon sitä, että perinteiseen kauppakäyntiin tulee lisäksi ostoslistan teko, joka Kauppakassia käyttäessä tehdään suoraan Foodieen. Eli tuosta tulee oikeasti vielä lisää säästöä

20172018-19Ero
Keskiarvo/kk500399101.00 5
Vuosikulutus600047881 212.00 €
Ajankäyttö vuodessa49.2 h14.4 h34.80 h
Yhteensä747652202 256.00 €

Rahallinen ja rahaksi muutettu ajallinen säästö on siis 2256€ vuodessa. Kyllä tuolla yhden reissun tekee.

vegetables
Kun ei ole houkutuksia, niin tulee syötyä tervellisemmin.
Photo by NeONBRAND on Unsplash

Plussapuolelle menee vielä se tosiasia, että Kauppakassin kautta ei saa tilattua alkoholijuomia. Tästä johtuen alkoholin käyttö on vähentynyt. Sanoisin merkittävästi, mutta eipä se käyttö niin suurta ole ollut, että sitä voisi merkittävästi vähentää.

Lisäksi omana huomiona on ostosten tekemisestä se, että makeisia ja muuta epäterveellistä tulee ostettua paljon vähemmän, joten ruokavalio on muuttunut myös merkittävästi terveellisemmäksi.

Toki kannatan vahvasti alkoholin noutomyynnin sallimista sekä viinien tuomista ruokakauppoihin. Tämä säästäisi perheeltä lisää aikaa, kun ei tarvitsisi käyttää 10-15 minuuttia extra-aikaa Alkossa käymiseen kerran/kaksi kuussa.

Miinukset

Tietenkin jotain napistavaa pitää olla, joten yritin keksiä jotain. Keksin kolme asiaa: ruuhkat, tuotevalikoima ja itse Foodie-sovellus.

Prismasta riippumatta noutoajat ovat ajoittain täynnä. Pääasiassa käytämme Turun Itäharjun Prismaa, kun se on työmatkani varrella. Niin sanottunu vara-Prismana on Myllyn Prisma. Sinne joudun hieman kiertämään, mutta se sopii mainiosti ajoreitille jos on asiaa esim. rautakauppaan tai vaateostoksille.

Olemme ratkaisseet ongelman sillä, että teemme tilauksen jo edellisenä sunnuntaina, kun nouto on perjantaina. Täydennämme sitten viikon aikana tilausta jos huomaamme uusia tarpeita. Odotan että suosion lisääntyessä Prismat laajentavat Kauppakassi-osastojaan, jotta noutajia mahtuu lisää. Tämä toki vaatii lisää tilaa ja sitä harvalla Prismalla on ylimääräistä.

Toisena miinuksena siis valikoima. Kaikkea Prismassa myytävää ei voi tilata valikoimaan. Joskus tulee tarve ostaa muutakin kuin ruokaa. Esimerkiksi kun lapseltamme hajosi toppahanskat. En saanut näitä tilattua kauppakassin kautta, joten jouduin käymään erikseen kaupassa ne hakemassa. Tähän on varmasti jokin looginen syy, en sitä vain tiedä.

Viimeisenä miinuksena on itse Foodie-sovellus. Sovellus on kehittynyt vuoden aikana merkittävästi ja enää sen toiminnassa ei ole niin isoja ongelmia kuin aiemmin. Silti esimerkiksi haku-toiminto ei toimi todellakaan optimaalisesti ja yleensä joutuu käyttämään aivan liian laajoja hakuja ja aikaa menee hakutulosten selaamiseen ja oikean tuotteen etsimiseen. Jos kehitys jatkuu samalla tahdilla kuin tähän asti, niin tämä miinus poistuu hyvin pian.

Analyysiosuus

Rahansäästö johtuu jo aiemmin mainituista alkoholista ja makeisista, mutta myös siitä että tulee katsottua tarkemmin mitä ostetaan. Kaupassa kiireessä ei välttämättä tule ajateltua ruuan määrää tai sitä, mitä brändiä ostetaan.

Näin tulee yleensä ostettua liikaa ruokaa, joka puolestaan kasvattaa ruuan hävikkiä.

Emme ole merkittävästi muuttaneet sitä, mitä syömme eli säästö ei johdu siitä, että olisimme siirtyneet pelkkään kaurapuuroon.

Lopputulema: Ruuan verkkokauppa säästää aikaa, rahaa ja vähentää epäterveellisen ruuan määrää jääkaapissa. En keksi mitään syytä siihen, miksi edes harkitsisimme vaihtamista takaisin perinteiseen kaupassa käyntiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.