Informaatiotulvasta osaamiseksi

Elämme nykyään jatkuvassa informaatiopommituksessa. Yrittäessäni lukea lehteä, lukutuokioni keskeytyy kolmesti. Lopulta tyydyn silmäilemään lehden, koska keskittyminen on mahdotonta.

Sama tapahtuu päivittäin töissä. Keskittymistä vaativa työ keskeytyy useasti, joko sähköpostin, puhelimen tai pikaviestimen ilmoituksiin.

Samalla pitäisi pystyä pitämään itsensä ajantasalla omasta alastaan ja seuraamaan mahdollisimman laajaa määrää erilaisia blogeja ja muita verkkojulkaisuja.

Keskittyminen ja ajatusten hallinta on vaikeaa nykypäivän informaation täytteisessä maailmassa. Nytkin, kirjoittaessani tätä tekstiä, näen pelkästään selainikkunassani kymmeniä eri näppäimiä, joita painamalla pääsee tekemään jotain muuta. Puhelimeni on pöydällä näkökentässäni ja toimistoni on niin sekainen että tekisi mieli siivota.

Miten tästä selvitä tästä kaaoksesta ja miten keskittyä olennaisuuksiin? Helpointa olisi unohtaa kaikki modernit aparaatit ja ryhtyä totaalikieltäytyjäksi. Voisi vannoa sanomalehtien ja kirjeiden nimeen. Samalla kuitenkin pitäisi pystyä keräämään olennainen informaatio jotakin kautta, jo pelkästään itsensä kehittämisen takia.

Olen ollut aina hyvä hallitsemaan aikataulujani. Samalla olen ollut äärettömän huono sanomaan millekään tai kenellekään “ei”. Tämän seurauksena kalenterini on käytännössä aamusta iltaan joka päivä täynnä. Täyden kalenterin lisäksi pitäisi pystyä viettämään normaalia perhe-elämää, tekemään kotitöitä, katsomaan jalkapalloa ja kehittämään itseään. Kuulostaa täysin mahdottomalta.

Itse olen kehittänyt kaaoksen hallintaan oman systeemini, joka toimii ainakin minulle ja on käytännössä poistanut kokonaan informaatiahdistuksen elämästäni.

Sanomattakin selvää on, että push-notifikaatiot olen poistanut kaikesta mahdollisesta.

Informaation lähteet

Internet on puollollaan blogeja, uutissivustoja ja muita lähteitä. Kaikkien seuraaminen on täysin mahdotonta. Aloin käyttämään reilu viisi vuotta sitten Google Readeria blogien ja mielenkiintoisten sivustojen seurantaan. Kun Google ilmoitti lopettavan Readerin, tuntui että elämäni hajoaa siihen. Toki tuolloin seurattavia blogeja oli kymmenkunta. Onneksi löysin korvaajan. Käytän nykyisin samaan hommaan Feedlyä.

Seuraan oman valistuneen arvaukseni mukaan noin 96 jollain tavalla kiinnostavaa blogia tai uutissivustoa. Määrä kasvaa, jos ei nyt viikoittain, niin kuukausittain. Olen kategorisoinut blogit aihepiirin mukaan esim. markkinointiin, hakukoneoptimointiin, teknologiaan ja valmentamiseen. Lisäksi merkittävimmille blogeille olen antanut “must read” statuksen, nämä ovat aina prioriteettilistan kärjessä.

Selaan Feedlyn läpi joka aamu ja tallennan kaikki mielenkiintoiset jutut Pocketiin. Isoin osa jutuista menee ohi, osan klikkaan auki ja luen alkua tai silmäilen. Mielenkiintoisimmat pääsevät jatkoon.

Pocketiin tulee tallennettua paljon muutakin verkosta löytyvää sisältöä myöhempää kulutusta varten. Lisäksi pidän enemmän Pocketin käyttöliittymästä verrattuna Feedlyyn, jolla siis käsittääseni onnistuisi myös tallennus myöhempää varten.

Feedlyn ainoa käyttötarkoitus itselleni on siis sisällön seuraaminen. Kuluttaminen tapahtuu muualla.

Kun tätä tapaa selata sisältöä miettii, ei voi olla kiinnittämättä huomiota siihen miten paljon otsikko ja kuvat vaikuttavat. Käytännössä päätös siitä, kannattaako teksti lukea, syntyy otsikon ja kuvien perusteella. Luonnollisesti myös kirjoittaja vaikuttaa. Mutta tämä taitaa olla toisen kirjoituksen aihe.

Kuluttaminen

Juon joka päivä toimistolla aamukahvin noin 9:30, syy tähän kellonaikaan on olemassa, mutta siitä joskus toiste. Aika saattaa hieman vaihdella, mutta se ei ole olennaista. Käytän kahvitteluun aikaa vartista puoleen tuntia ja samalla käyn läpi Pocketiin tallentamiani tekstejä, videoita yms..

Mikäli edessä on tekstejä, joilla en nyt tee mitään, mutta jotka saattavat tulevaisuudessa olla mielenkiintoisia ja hyödyllisiä, tägään ja arkistoin jutut. Mikäli juttu on juuri nyt mielenkiintoinen ja ajankohtainen, luen yhden tai kaksi. Toistan saman operaation iltapäivällä.

Lounaalla saatan lukea yhden tai kaksi juttua, riippuen lounaspaikasta ja seurasta. Viikonloppuisin ajan salliessa lueskelen mielenkiintoisia juttua, yleensä harrastuksiini liittyen.

Näin saan kaikki tärkeimmät jutut luettua ja pysyn suurinpiirtein kärryillä omista kiinnostuksen kohteistani. Paljon menee vieläkin ohi, mutta väitän saavani huomattavan suuren määrän hyödyllistä ja mielenkiintoista informaatiota näin käsiteltyä.

Kun vastaan tulee tarve opiskella tiettyä aihetta, käytän ensisijaisena opiskelupaikkana Pocketin arkistoa, josta etsin tekstejä tägien avulla. Esimerkiksi kun lähden tekemään muutoksia adwords-mainoksiin, niin selaan ensin Pocketin “adwords” tägini läpi ja katson olisiko siellä jotain hyödyllistä luettavaa aiheeseen liittyen.

Informaation prosessointi

Informaatio prosessoidaan ensin tietenkin omassa päässä. Tärkeimmistä ja vaikeimmista asioista teen muistiinpanoja Evernotella.

Saatan kopioida suoraan artikkelin tekstiä Evernoteen, kirjoittaa ranskalaisin viivoin tiivistelmän tai kirjoittaa omia ajatuksia aihepiiriin liittyen.

Evernote toimii loistavasti ainakin itselläni markkinoinnin työkaluna. Nykyaikanen markkinointi sisältää todella paljon tutkimista ja testaamista. Saatan aloittaa jonkun uuden kokeilun siten, että kirjaan tekstissä lukemiani asioita ja omia ajatuksiani Evernoteen. Jätän muistiinpanon sellaiseen kansioon, jonka käyn läpi päivittäin. Kun teen ko. asialle jotain, eli aloitan testin tai saan ensimmäisiä tuloksia, kirjoitan mielipiteeni ja huomioni ylös. Näin saan pikkuhiljaa kirjoitettua “tutkimusraporttia”, joka valmistuttuaan toimii hyvin tukena tulevaisuudessa.

Kun muistiinpano on valmis tägään ja arkistoin sen oman prosessini avulla. Näin löydän sen helposti tulevaisuudessa, kun tarve tulee eteen.

Evernote on varmasti parhaita työkaluja omien ajatusten prosessointiin, koska pystyn pääsemään niihin käsiksi missä ja milloin vain. Vaikka pakottivatkin minut ottamaan käyttöön maksullisen versionsa, niin 30€/vuosi on käytännössä ilmaista hyötyihin nähden.

Näillä pienillä asioilla olen itse saanut oman elämäni informaatioähkyä kontrolliin. Samalla tärkeä informaatio jää paremmin mieleen ja tulee prosessoitua huolellisemmin.

Aikataulun ja muun elämän hallintaan on olemassa omat keinonsa, mutta niistä joskus myöhemmin.

Tämän saa vapaasti kopioida omaan käyttöönsä. Vastaavasti olen kiinnostunut kuulemaan kehitysehdotuksia ja vaihtoehtoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.