Ajatuksia pelkällä puulla lämmittämisestä

fire

Olen aina silloin tällöin pohtinut, mistä mukavuuksista voisin luopua. Tai oikeastaan olen pohtinut, mistä luopuminen olisi kaikista tuskaisinta. Sähkö? Lämmin vesi? Lämmitys?

Ilman sähköä pärjään, teen niin joka kesä mökillä. Samoin ilman juoksevaa vettä.

Tällä viikolla pääsin harjoittelemaan millaista on elää ilman lämmitystä. Tai oikeastaan pääsin harjoittelemaan millaista on elää pelkän puulämmityksen varassa.

Talomme lämmitetään käytännössä pelkästään ilmalämpöpumpulla ja tuo ihana kapistus sanoi sopimuksensa irti viime viikon lopulla. Soitto huoltoon sai pulssin hieman kohoamaan, pääsisivät vasta ensi viikolla korjaamaan, vaikka takuuseen meneekin.

Vilkaisin sääennustuksia ja pulssi nousi hieman lisää, loppuviikon -20 asteen ulkolämpötila aiheuttaa haasteita.

Tässä omat ajatukseni pelkällä puulla lämmittämisestä:

1. Puulla lämmittäminen vie aikaa

Ensimmäiseksi on pakko nostaa hattua niille, jotka ovat eläneet sitä aikaa, jolloin asunnot lämmitettiin pelkällä puulla. Talossamme on vain leivinuuni, joka toimii siinäänsä lämmityksessä varsin hyvin. Uuni on erittäin iso kasa kiveä ja kun sen saa lämpimäksi niin se lämmittää oikeasti todella hyvin.

Noh, ison kivikasan lämmittäminen vie paljon aikaa. Jos haluaa saada kivikasan oikeasti lämpimäksi niin aikaa menee helposti neljästä kuuteen tuntiin.

Joka päivä ei tietenkään tarvitse aikaa uhrata niin paljon, mutta eipä arkisin juuri muuta tehdä. Nyt olemme sentään saaneet nauttia nollakeleistä, muutamaa pakkaspäivää lukuunottamatta.

Lisätään tähän vielä se, että tuollaisen puumäärän pilkkomiseen menee ihan törkeästi aikaa. Siis jos puulla meinaisi lämmittää ympäri vuoden. Nyt olemme tyytyneet siihen että lisäämme lämmityksen tehoa puulla, mutta jokapäiväinen lämmitys moninkertaistaisia puun kulutuksen.

2. Lämpö on tärkeää

Ihan helvetin tärkeää. Kun saavut kotiin töistä ja tuvassa lämpöasteita on 14, sitä istuu ihan mielellään uunin eteen ja laittaa tulet. Lisäksi tuon lämmön vuoksi jaksaa kantaa selkä vääränä puita sisälle, koska kylmyys on omasta mielestäni vittumaisimpia tunteita maailmassa.

Se lähentelee nälkää, mutta luulen että nälkä jää kakkoseksi.

Harvoin tulee mietittyä sitä, kuinka etuoikeutettu on kun saa asua lämmitetyssä asunnossa. Ja on oikeasti varaa pitää sitä lämpimänä. Ja sen saa lämpimäksi vieläpä niin, että siihen ei tarvitse käyttää koko vapaa-aikaansa.

3. Kylmyys passivoi ja väsyttää

En muista koska olisin viimeksi ollut niin uupunut kuin viimeisen viikon aikana. Kun kotona on kylmä, voimat ovat poissa. Sitäkään ei tule ajatelleeksi. Olen mennyt joka päivä tuntia aikaisemmin nukkumaan, koska olen ollut väsynyt. Lisäksi peitto lämmittää.

Lopputulos

Jos joutuisin elämään pitkän aikaa kylmässä, en usko että saisin mitään aikaan. Lisäksi vitutuskäyrä olisi kokoajan kohtalaisen korkeana, vaikka kai tähänkin tottuisi.

Kokeiluksi riittää tämä reilu viikko. Kaikista mukavuuksista luopumiskokeiluista lämmityksestä luopuminen on selväasti vittumaisin. Enkä ole vielä edes joutunut luopumaan oikeasti lämmitykstä. Olen vain joutunut siirtymään puulämmitykseen.

Arvostus lämmitystä ja erityisesti toimivia lämmityslaitteita kohtaan on noussut viikon aikana valtavasti. Lämmityslaitteestamme tuli tämän viikon aikana ehdottomasti suosikkilaitteeni koko talossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.